torstai 16. lokakuuta 2014

E-kapseli

Tässä nyt ollaan saman miekkosen kanssa pyöritty jo 4,5 vuotta, eikä avioliittoa odotella mitä tulee alastomana tehtäviin kahdenkeskeisiin puuhiin. Suhteen jollain lailla pysyväksi huomattuani hakeuduin ehkäisyneuvolan pariin, ja aloitin Yazz yhdistelmäpillerien syömisen. Mitään kummallisempia mielialamuutoksia tai muuta en muista kokeneeni hormonaalisen lääkityksen alkaessa, ehkä olin hieman väsynyt ja tunteellinen (voi johtua myös silloinkin meneillään olleesta pääsykoelukemisesta). Koska ongelmia ei muodostunut, jatkoin näiden vaaleanpunaisten ihmepillerien syömistä aina elokuuhun asti.

Edessä oli muutenkin käynti reseptiä uusimassa, ja jo pitkän aikaa sitten mieleen oli virinnyt mahdollisuus ehkäisymenetelmän vaihtamisesta. Lapset eivät tällä pariskunnalla ole suunnitteilla vielä pitkään aikaan (mahdollisesti koskaan), joten pitkäaikainen ehkäisy oli varsin toivottavaa. Eräitä merkittäviä syitä pillerikuurin lopettamiseen oli mm:
 • Yksi pillerilaatta maksaa ~15 euroa, ja kestää 28 päivää. 180 euroa vuodessa ehkäisyyn on paljon nuorelle opiskelijaparille
 • Pilleri pitää ottaa joka ikinen päivä, ja teho heikkenee jos ottoaika hyppii. Olen lievästi huonomuistinen, ja jouduin monta kertaa iltaisin nousemaan sängystä (jo hyvin asettauduttuani) ottamaan sen HITON PILLERIN
 • Pillereissä on yleisesti ottaen paljon huolehtimista: kuinka kauan resepti on voimassa, montako laattaa reseptissä on jäljellä, onko seuraavan kuun pillerit valmiina, kun torstaina olin totaalisessa humalassha, otinko sen pillerin oikeasti vai tippuiko se lavuaariin..?
 • Mahdolliset vatsa- ja suolisto-ongelmat voivat vaikuttaa ehkäisytehoon jos pilleri ei ole kunnolla ehtinyt imeytyä
 • Yhdistelmäpillerit ovat vahvoja hormonaalisia lääkkeitä, joiden vaikutus on "piikikäs", pillerin ottamishetkellä hormonitaso nousee korkealle ja laantuu sen jälkeen. Koska pilleri imeytyy suoliston kautta, se on pitoisuudeltaan todella vahva, ja mahdollinen palautuminen voi kestää hyvinkin kauan
Etukäteen olin kuullut paljon juttuja niin tutuiltani kuin myös internetin ihmeellisessä maailmassa, että kapselia voi olla vaikea saada "näinkin nuorena" ja sitä ei mielellään laiteta. Tilalle tarjotaan kaiken maailman ehkäisyrenkaita ja laastareita sun muita hullutuksia, joihin itse en jokseenkin luota edes ajatuksen tasolla! Olin myös lähes poikkeuksetta kuullut, että ennen kapselin laittoa usein on tapana ottaa kolmeksi kuukaudeksi minipillerit käyttöön, jotta voidaan nähdä miten keho reagoi kyseiseen hormonilääkitykseen.  Marssin siis vastaanotolle valmiina perustelemaan kantani varsin monipuolisesti, miksi tahdon juuri tätä.

Yllätyksekseni sainkin varsin positiivisen vastaanoton ilman yhtään vastaväitettä, ja minulla kävi oikea jättituuri. Kyseinen lääkäri, jonka vastaanotolla kävin, toimii yliopistolla lääkiksen puolella opettajana, ja hänellä oli meneillään kurssi kandivaiheen opiskelijoille, johon osana kuului ehkäisyvalmisteen (kapseli ja hormonikierukka) laittaminen potilaalle. Mikäli siis suostuu siihen, että valmisteen asettaakin lääketieteen opiskelija (oikean lääkärin valvonnassa ja tiukassa arvostelussa!) ja muut ryhmään kuuluvat saavat katsoa vierestä kokemuksen saamiseksi, kyseessä olevan valmisteen saa ILMAISEKSI! En nyt tanssimaan kehdannut alkaa, mutta olin todella innoissani ja suostuin.

Sain ajan noin kahden kuukauden päähän ensikäynnistäni, jonka aikana lopetin Yazz pillereiden syömisen. En huomannut kovinkaan suurta muutosta itsessäni tässäkään vaiheessa lukuunottamatta yläselkääni nousseita finnimäisiä näppylöitä.. Ei kovin mukavia, mutta hoidon avulla jo lähes parantuneet (prosessia nopeuttaisi se, jos en nauttisi rupien repimisestä kuin hyvästä ateriasta). Odotuksista poiketen en siis saanut kokeiluuni minipillereitä, sillä lääkäri sanoi (30v kokemuksella kuulemma) että minipillerit vaikuttavat eri tavalla kuin kapseli, ja kapselin sopivuutta pystyy parhaiten testaamaan vain sillä itsellään. Selitykset kuulostivat kyllä ihan järkeviltä, joten ei minua haitannut.

Jos jotain tässä maailmassa kammoan, niin piikkejä. HYI HYI HYI. Lapsuuden traumoja sairaalasta ym ja ei erityisen hyviä kokemuksia sen jälkeenkään. Minioperaatiota edeltävänä iltana tajusin, että kapselihan tullaan asentamaan paikallispuudutuksella, eli minua piikitettäisiin. Oh dog, siinä sitten paruttiin ja hädin tuskin nukuttiin yön aikana..

Itse kapselin asettaminen oli iljettävää. Selälleni makaamaan asettauduttuani ja nostettuani käden sivulleni, nuori kandityttö piikitti puudutusainetta (kapseli asetetaan siis käsivarren yläosaan "sisäpuolelle", ja se on ~4cm mittainen). Oli siinä pidättelemistä etten alkanut vähän kyynelehtiä siinä kymmenen kandidaatin edessä xDD Puudutusaine ei täysin estänyt minua tuntemasta operaatiota, vaan ennemminkin vähensi kipua. Siitä huolimatta kapselin asettaminen tuntui todella epämukavalta ja hieman kivuliaalta, ei kuitenkaan millään tavalla sietämättömältä. Koko homma kokonaisuudessaan kesti alle 10 minuuttia, itse asennus maksimissaan 2 minuuttia. Tämän jälkeen pieni haava teipattiin haavateipillä umpeen ja laitettiin laastariin + harsopakettiin.

Kiinnostuneille tässä video kapselin asentamisesta, sisältää piikkejä (hyyyi) ja yleisemmin hoitotoimenpiteen, veri ei lennä ja ketään ei silvota. Itse en tilaisuudessa uskaltanut päinkään katsoa, joten tämä oli tavallaan uutta tietoa minullekin. Jos epäilet että ällöttää, älä katso.


Tapahtuman jälkeen oli todella pöllö olo. Käsi oli herkkä ja järkyttynyt yhtäkkisestä yksityisyyden loukkauksesta. Murha. Hyväksikäyttö. Paloittelusurma. Totesin vasemman käteni olevan erityisen vihattu, sillä kesällä mursin asemman etusormeni (paketissa kolmeviikkoa kovimpien helteiden aikaan, jee!) ja nyt tämä. Käteen nousi ilkeän näköinen mustelma (ei laitettu painesidettä tai mikä onkin tämän välttämiseksi!) ja se oli ensimmäisinä päivinä jokseenkin tuntoherkkänä, mutta nyt, viikon jälkeen, jo mustelmaa lukuunottamatta palautunut oikein hyvin. Olen varsin tyytyväinen valintaani, ja muutaman minuutin epämukavuus vastaanotolla haitui mielestä jo samana päivänä.

Käsi samana päivänä, nyyh

Nätillä laastarilla paranee nopeammin!
Päivä 3

Kuva otettu tänään aamulla,
viikko tuli täyteen
Mustelma on tosi ruma, ja sen
keskellä näkyy kohta, josta kapseli
laitettiin sisälle
Hassulta se tuntuu käsivarressa, ja tässä on jo kehitetty monta teoriaa siitä, mitä NSA:n salakuuntelulaitteita tai GMO koeputkiloita muhun on piilotettu. Toistaiseksi en ole huomannut minkäänlaisia oireita tai muutoksia mielialassani tai muussa, toivottavasti tämä hyvä onni jatkuu myös tästä eteenpäin!
Tässä vielä syitä miksi juuri kapseli
 • Pitkäaikainen, huoleton ehkäisy (3-5 vuotta pitäisi toimia ihan hyvin)
 • Edullinen pillereihin verrattuna, etenkin koska nyt ilmainen (normaalisti ilmeisesti ~200e)
 • Hormonimäärä on huomattavasti pienempi erilaisen toimintatavan ansiosta, ja hormonitasot eivät heittele päivän aikana
 • Kerran laitettu, ei tarvitse huolia sen jälkeen. Hyvästi joka päiväiset pillerirutiinit! Antaa laatata niin paljon kun haluaa! Ehkäisy on ainakin kunnossa!
 • Myös äidilläni on ehkäisykapseli, ja hänen kokemuksensa ovat olleet positiivisia, kaipa hormonien vaikutukset henkilöön ovat ainakin osittain periytyviä..?
 • Mahdollisesti superniukat / pois jäävät kuukautiset
 • Tämän käyttöä ei itse voi pahemmin millään tavalla mokata
 • "Mielen muuttuessa" helppo poistaa
 Toivottavasti tämä superpitkä selostus auttaa jotakuta mahdollisesti omassa valinnassaan tai tyydyttää mielenkiintoa aiheesta, mikäli jotain dramaattista tapahtuu, infoan asiasta! Jos jäi jotain kysyttävää tai muuta, niin mielelläni kyllä selvennän aihetta vielä :) Jos ei, niin heippa sitten vaan, pitää suunitella huomiseksi vielä asu sitseille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti