lauantai 24. tammikuuta 2015

Lohturuokaa: Suklaa-vaahtis-kinuskibrowniet!



Hih hih! Enpä ole ennen tänne reseptejä syynännyt, vaikka miellän itseni kovaksi leipojasieluksi. En halua pröystäillä, mutta myös positiivista palautetta olen aikaansaannoksistani saanut, ja tämä on varmasti kannustanut innostusta eteenpäin. Nyt kun arki on kuitenkin koostunut tenteistä ja kiireistä, on ollut vaikeaa löytää innostusta ja aikaa uuden suunnitteluun ja leivontaan.

Eilen oli jotenkin kurja päivä, ja molemmat kotikolon asukkaat olivat mielet maassa ja liiankin vakavissaan monista asioista. Tällöin mummo-moodini heräsi, ja tuli sellainen olo, että ehkä yhdessä puuhastelu leivonnan parissa voisi nostattaa mielialaa! Jostain aikaisemmasta projektista oli jäänyt yli vaahtokarkkeja, ja koska kumpikaan ei niitä kovin suuria määriä sellaisenaan ole kiinnostunut syömään, oli hyvä idea lisätä ne projektiin. Pienen pohdinnan jälkeen mielessä oli muhiutunut ultimaattinen epäterveellisyys, täydellinen lohturuoka. Suklaa-vaahtokarkki-kinuskibrownie.

Ohje on sovellettu muutamasta muusta, ja osittain täysin omasta päästäni repäisty. Makuun voi vaikuttaa helposti ainesosia vaihtamalla ja muuttamalla, ja esimerkiksi vaahtokarkit ja päälle valutettu kinuski ovat täysin vapaaehtoisia, tilalle sopii vaikka mikä muukin. Lopputulos on varsin paksun, suklaisen ja makean makuista, jota tälla hetkellä kaipasin, mutta vaahtokarkit ja kinuskin voi korvata vaikka marjoilla ja kermavaahdolla, jolloin kokonaisuudesta tulee raikkaampi.

Ei ehkä esteettisin luomus, mutta kuuluuko
lohturuoan ollakaan?
Brownie-pohja
3dl sokeria (itse käytin intiaanisokeria, jos ei kuulosta tutulta niin kannattaa ehdottomasti tutustua!)
n. 250g voita
200g maukasta suklaata
3 munaa
1,5dl vehnäjauhoja
1,5dl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta

Kinuski
2dl kuohukermaa
2dl fariinisokeria
4 palaa suklaata

+ lisäksi vaahtokarkkeja

1. Vaahdota sokeri ja hieman pehmeä rasva tasaiseksi vaahdoksi (tässä voi mennä hetken aikaa, joten kärsivällisyyttä! Intiaanisokerin kanssa helposti huomaa miten väri vaalenee vatkatessa ruskeasta hyvin vaaleaksi, tavallista sokeria käyttäessä taas huomaa miten rasvan kellertävä väri pikkuhiljaa katoaa vaahdon muuttuessa lähes valkoiseksi).
2. Sulata puolet suklaasta mikrossa (varovasti!!) tai vesihauteessa, rouhi toinen puolikas omaan suutuntumaan sopivan kokoisiksi sattumiksi
3. Riko munat erilliseen kulhoon ja riko rakenne haarukalla jokseenkin tasaiseksi
4. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään hyvin erillisessä kulhossa (mikäli tahdot käyttää tummaa kaakaojauhetta, käytä sitä vähemmän ja lisää vehnäjauhojen määrää)

Tässä kaikki ainekset, joita browniepohjaan
on tulossa :)

5. Sekoita munat sokeri-voivaahtoon lisäämällä pieni määrä kerrallaan, ja vatkaa hyvin! Rakenne näytti omassa tapauksessani ainakin kummalliselta, mutta se ei haittaa. Tämän vaiheen jälkeen kannattaa vaihtaa vatkain nuolijaan tai puulastaan
6. Lisää mukaan sulatettu suklaa, ja kun seos on suurinpiirtein tasaista, lisää pikkuhiljaa jauhoseos mukaan taikinaa kääntelemällä. Suosittelen käyttämään jonkinlaista siivilää tai jauhosihtiä, jottei taikinaan tule paakkuja, mutta maailma ei lopu, jos tätä ei jaksa tehdä. Lisää lopuksi vielä suklaarouhe
7. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 20-25 minuuttia maun mukaan (jotkut pitävät tahmaisemmista brownieista kuin toiset). Käytin paistamiseen suhteellisen pientä uunivuokaa, jolloin brownie on korkeampi, ja osittain laiskuuttani laitoin vuoan pohjalle leivinpaperia. Jos leivinpaperia ei ole, kannattaa vuoka voidella hyvin
8. Itselläni iski epäilys kun taikina oli vielä kovin löllyvän näköistä paistamisen jälkeen, mutta kun se sai tasaantua, lopputulos oli silti hyvä. Paistamisen jälkeen päällystin taikinan vaahtokarkeilla ja laitoin hetkeksi takaisin uuniin niin, että vaahtokarkin sisäosa sulaa hieman ja päällipuoli inan ruskistuu

Vaahtokarkit hieman paisuvat uunissa

9. Oman kiireen/tehokkuuden mukaan jo brownieita paistaessa kannattaa aloittaa kinuskin keittäminen. Laita kerma ja fariinisokeri kattilaan keittymään ja sekoita tasaiseksi. Levyä ei kannata ihan täysille pistää, mutta seos on tarkoitus saada kiehumaan. Kannattaa sekoittaa aina välillä, sillä sokeri pikkuhiljaa liukenee kermaan, ja kiehumisen alkaessa voi lämpöä vielä hieman pienentää (kuitenkin pitäen seoksen kiehumassa). Sekoita vähän väliä, että ei pala pohjaan ja jotta tulee tasaista jälkeä, väri muuttuu vaaleasta pikkuhiljaa siirappimaiseksi ja koostumus paksummaksi. Kinuski on valmista, kun kylmään veteen tiputettu kinuskipisara pysyy nätisti pallomaisena eikä liukene tasaisemmin veteen.


Kinuskin aloittaminen. Pinnoitetun
kattilan kanssa kannattaa käyttää
muovista vispilää!

Tässä vaiheessa usein kinuski olisi loppuun viety ja valmis, mutta koska kinuskin tekeminen on meidän taloudessa ollut miehen bravuuri, en voinut tehdä täysin samanlaista, jottei jouduttaisi kiusalliseen tilanteeseen, jossa pitää arvioida, että kumpi tekee tämän paremmin! Lisäsin siis joukkoon muutaman suklaapalan, ja sekoitin tahnan tasaiseksi. Hieman viilennyttyään kinuski kaadetaan vaahtokarkkien päälle (kaikkea ei ole pakko käyttää, sopii myös suuhun tai jäätelölle!), ja koko hössäkkä kannattaa siirtää jääkaappiin kiinteytymään (älä laita tulikuumaa vuokaa jääkaappiin ettei se pilaa muita ruokia :D). Valmista! Tästä syö itsensä kipeäksi, mutta ehkä joskus täytyy tehdä niin. Tätä on vaikeaa syödä, enkä suosittele ensitreffeille, mutta ah tämä on hyvää epäterveellistä kauheutta!

1 kommentti:

  1. Jos koskaan aion hankkia diabeteksen, haluan sen tällä reseptillä <3__<3

    VastaaPoista